Anlatsın
Giriş

TDP'nin her alt projesi birbirinden farklı olduğu için, etkinlikler de farklı oluyor. Örneğin bir proje huzurevindeki yaşlıları ziyaret ederken, bir diğeri yetiştirme yurdundaki çocuklarla etkinlik düzenliyor. Yani tüm projeleri tek bir örnekle anlatmak mümkün değil.


Hedef kitlesi yetiştirme yurdundaki çocuklar olan projeyi örnek verecek olursak, her pazar sabahı gönüllüler, Bilkent'ten kalkan servisle Pursaklar'da bulunan Ankara Sevgi Evleri'ne gidiyor. Burada yaklaşık 2 saat boyunca çocuklarla eğitici ve eğlenceli etkinlikler düzenliyorlar. Daha sonra yine servis ile dönüş sağlıyorlar. Genellikle etkinliklerin bitiminde gönüllüler hep birlikte yemeğe gidip hem o haftaki etkinliğin verimliliğini tartışıyor, hem de proje içi kaynaşma sağlanıyor. 

Toplumsal Duyarlılık Projeleri, Bilkent Üniversitesi'nin tüm bölümlerinden öğrencilere açıktır. Mühendislikten güzel sanatlara, iktisattan psikolojiye hangi bölümden olursanız olun, TDP'de gönüllü olabilirsiniz.

Elbette. Kendi potansiyelinizi keşfetmeniz için çok güzel bir fırsat olacaktır. TDP'de gönüllü olduğunuz zaman kimsenin kimseden bir farkı olmadığını, ast-üst ilişkisi yerine deneyimlerin aktarıldığı, yenilikçi fikirlere açık bir arkadaş ortamı göreceksiniz. Böyle bir ortamda çekingen olsanız bile zamanla sosyal yönünüz düşündüğünüzden de fazla gelişecektir.

TDP gönüllüsü olmak çok kolay. Her güz ve bahar döneminin başında, TDP'nin tüm projelerinin anlatıldığı bir tanışma kokteyli düzenlenir. Burada her projenin koordinatörleri kısa birer konuşmayla projelerini tanıtır ve amaçlarını anlatır. Gönüllü olmak isteyen öğrenciler de istedikleri projelere kayıt yaptırır. 


Eğer tanışma kokteylini kaçırırsanız, proje koordinatörleriyle her zaman iletişime geçip, dönem içerisinde de gönüllü olabilirsiniz. Koordinatörlerin iletişim bilgilerine ise TDP'nin resmi sitesinden ulaşabilirsiniz.

Toplumsal Duyarlılık Projeleri'nin bizlere en büyük katkısı, öncelikle sosyal bir üniversite ortamı oluyor. Burada aynı amaçlar çevresinde bir araya gelmiş, farklı bölümlerden yüzlerce kişiyle tanışıyorsunuz. Bu hem üniversitede geçireceğiniz yıllarınız için çok renkli bir çevre oluştururken, hem de daha sonra iş hayatınıza geniş yelpazede bir network sağlıyor. Bunun dışında topluluk önünde konuşma, girişkenlik ve hitabet gibi konularda da oldukça geliştirici olduğuna inanıyorum.


TDP gibi büyük bir topluluğun çatısı altında gönüllülük yapmanın pek çok olumlu yanı var. Her şeyden önce, kişiyi duygusal olarak olgunlaştırdığını düşünüyorum. Yaşlılarla, engellilerle veya olumsuz koşullarda büyüyen çocuklarla çalıştığınız zaman, onların hayatında ne kadar büyük fark yaratabileceğinizi bizzat görmüş oluyorsunuz. TDP gönüllülerinin zamanla daha anlayışlı, toplumsal sorunlara ve çevresine karşı daha duyarlı bireyler haline geldiğini gönül rahatlığıyla söyleyebilirim.