Kampüsünün doğa ile iç içe olması, ferah olması, rahat ve sakin bir yapıda olması en sevdiğim yanları. Bunların yanında fakülte bina ve sınıflarının modern ve yeni yapılar içerisinde olması beğendiğim yanları içerisinde.
Yemekhanesindeki yemekler gayet ideal ve tatları güzel. Günde 4 TL'ye iki öğün doya doya yiyebilirsiniz. Yemekte ne var diye merak ediyorsanız Google'a YEMEK MENÜ yazdığınızda ikinci sırada Sakarya Üniversitesi aylık yemek menüsü çıkacaktır. :)
%70 Seviyorum diyebilirken, %30 sevmiyorum diyebilirim. Sevme sebeplerim arkadaşlıklarım, sevmeme sebeplerim derslerde yaşadığım problemler.
Herkesin bildiği Erasmus programına Sakarya Üniversitesi'nde gitmek gayet kolay. Eğer siyasal bilgiler veya iktisadi idari bilimler fakültesi öğrencisiyseniz, her dönem 10 kişilik erasmus öğrenci kontenjanı ayrılmakta. Bu 10 kişilik kontenjanı ortalaması 3,50 olan kişiler bile doldurmamakta. Doldurmamalarının sebebi de ya İngilizce'de yeterli olmamaları yada Erasmus'u gereksiz görmeleri. Eğer dönem sonu toplam ortalamanız 2,20'nin üzerindeyse Erasmus sınavına girmeye hak kazanırsınız. Sınava girdiğinizde istediğiniz Erasmus ülkesine gitme olasılığınız %85'dir. İngilizce yeterliliğinize güvenmeseniz bile bu sınava girin. Çünkü Sakarya Üniversitesi öğrencilerinin çoğu bu programa ilgili değiller. 60 puan aldığınızda gitme şansınız artacaktır.
Bu ihtimalin dışında AIESEC ile gönüllü olarak dünyanın tüm ülkelerine gidebilir, daha sonrasında bu kurum ile yurt dışında staj yapabilir veya çalışabilirsiniz.
Ayrıca cep harçlığınıza kadar veren ve hiç bir not ortalamanıza bakmayan bu linklerdeki gönüllülük programı ile çok kolay yurt dışına çıkabilirsiniz:
facebook.com/SAUABADM
http://www.haber.sakarya.edu.tr/tr/haberler/goster/18166/avrupa-gonullu-hizmeti
http://avrupagonulluhizmeti.com/
facebook.com/groups/avrupagonulluhizmeti/
Sonuç olarak yurt dışı hayaliniz varsa, daha bilindik ve büyük üniversitelerdeki bilinçli kişilerle yarışmaktansa, Sakarya Üniversitesi'nde elinizi kolunuzu sallaya sallaya yurt dışına çıkabilirsiniz. Tüm pasaport ve vize işlemleriniz de Sakarya Üniversitesi'nden!
Bir çok özel yurtlar bulunmasının yanında KYK devlet yurtları da bulunmakta. KYK kontenjanları bayağı fazlayken, özel yurtlar sizlerin bütçesine göre sıralanmakta. Ortalama aylık özel yurt ücreti üç öğün yemek dahil 700-1000 TL arasındayken, KYK yurtları iki öğün yemek dahil aylık 120-150 TL fiyatlarında.
Olaylara sonuç odaklı bakabilme, sonuca giderken uzun veya kısa yolları seçtiğimnizde hangisinin daha verimli olacağını görebilme şansını elde ediyorsunuz. Yaşadığınız tüm şeyleri istatistiksel olarak rakamlarla yaşayabiliyorsunuz. Özellikle iktisat son sınıfta yazmış olduğunuz teziniz sizi zorluyorsa, her ne kadar düşük not alırsanız alın yine kendinizi zorlayın, pes etmeyin. Tez hocalarınızı seçeceğiniz zaman sizleri zorlayan kişileri seçmenizde fayda var. Mezun olduğunuzda yazdığınız 120 sayfalık tez ile 40 sayfalık tez arasında uçurum olacaktır. Bırakın okulunuz uzasın, bırakın yıllarınız kayboldu zannedin. Ama bir iktisat bölümü mezunuysanız sayıların çemberinden geçmiş bir insan olarak hayata rasyonel bakmaya başlayacaksınız.
Kariyer yaşamımda da sonuç odaklı ilerleyerek, çalıştığım firmanın kısa veya uzun vadede nasıl faydalar sağlayabileceğimizi gördüm. Hangi sektörde olursanız olun, her şeyin bir raporlamasını çıkartabilecek, herkesten daha iyi bir raporlamacı olacaksınız. Raporlarınızla firmanın kısa veya uzun vadede neler yapacağını önceden belirleyebilecek, sizin raporunuza göre firma yolunu belirleyecektir.
Sadece dolmuş ve ya otobüs ile okula çıkılabilmesi. Gece 12'den sonra kampüs mevki olan Esentepe Mahallesi'ne toplu ulaşım araçlarının olmaması. Tabi bir öğrenci olarak taksiye binecekseniz bu hiç sorun değil.
İktisat mezunları bir çok kamu kurum ve kuruluşlarda çalışabilirken, özel sektörde de bir çok iş ile ilgilenebilirler. Sayısal ve ya istatistiksel tarafınız iyiyse ve bir iktisat mezunuysanız; muhasebe, finans, banka, gümrük veya benzeri sektör gruplarında çalışabilirsiniz. Kamu sektöründe ise vergi müfettişliği, idari hakimlik ve ya bir çok bakanlıkta çalışabilirsiniz. (Bu her ne kadar zor olsa da) Bunların dışında kendi becerilerinize göre bir çok meslekte yer alabilirsiniz.
İstanbul'un kargaşasından uzak bir şehir olup da, bir buçuk iki saat sonra İstanbul'da olabilmeniz sizin için büyük fırsat. İstanbul'un arka bahçesi olarak nitelendirebilirsiniz Sakarya'yı. Okula veya derse gitmek istediğinizde saatler öncesinden uyanıp metrobüs, metro veya kalabalık otobüslerin olmadığı bir şehirde olduğunuzu düşünün. Sakin bir şekilde bir yerlere yetişmeye çalışmadan zamanınızın sizin olmasını istiyorsanız, Sakarya Üniversitesi'ni seçin. Ayrıca bir çok fakültesi köklü hocaların olduğu bir yapıya sahip. Eğitimi ne kadar iyi derseniz, 100 üzerinden 78 veririm.
Öncelikle kampüsün tadını çıkarın. Dersleriniz için kesinlikle acele etmeyin. Herkes sizin gibi şehir dışından geliyor olacaktır. O yüzden sadece siz o ortamda yabancı olmayacaksınız.
Dersleriniz bu süre içerisinde emin olun ki hafif olacaktır fakat konular itibariyle nereye geldim ben diyebilirsiniz. Bu süreci takmadan elinizi çabuk tutup öğrenci kulüplerinde aktif olmaya bakın.
Sakarya Üniversitesi'ni ve manzarasını canlı izleyebilirsiniz: https://www.youtube.com/c/SabisCanli/live
Doğa ile örtüşüksünüz öncelikle. Kampüsün bulunduğu nokta Sapanca gölü ile iç içe denebilir. Çarşısı ne büyük ne küçük, öğrenciler için avantajı ise, şehir küçük olduğundan derse geç kalmamak.
Arkadaşlarınız ile bir daireye çıkmak istediğinizde bütçenize göre daire bulmak mümkün.
Sakarya'yı sakın köy gibi zannetmeyin. Evet bu şehir küçük olabilir fakat 3 büyük alışveriş merkezi, 1 kültür merkezi, 1 adet meşhur caddesi, tren istasyonları, 1 adet büyük parkı, 1 adet stadı, her noktasında kütüphanesi bulunmakta.
Hastane hizmetleri de gayet iyi.
Ortalama 45000 lisans nüfuslu ana kampüsünün bulunduğu noktaya sadece dolmuş ile ulaşımın olması. Şehre tramvay şart, ki Tren Vagon fabrikasına sahip bir şehrin tramvayının olmaması çok ironik. Sakarya şehrinde bulunan Toplam lisans ve önlisans öğrenci sayısı için inceleyebilirsiniz: http://www.sakarya.edu.tr/tr/471/sayilarla_sau