mühendislik termodinamiği ve Machine Design: An Integrated Approach adlı kitap
Lise yıllarında okuduğum Mühendislik ve ideoloji (Nilüfer Göle) yeni baskısı da hazırlanıyormuş (dili biraz ağır gelmişti o yıllarda- doktora tezi için yazıldığını yeni öğrendim.
Sıkılmam okurum derseniz denenebilinir. Açıkçası kendim sonuna kadar gelemedim.
Gelecek yapay zeka üzerine kurulduğu için içinde machine learning ve artificial inteligence geçen tüm kitaplar okunabilir.
Michio Kaku-olanaksızın fiziği ve geleceğin fiziği
Oğuz Atay - Bir bilim adamının romanı
Mustafa İnan'ı her mühendisin yakından tanıyıp hayatında yolunu çizerken rol model alması gereken ilk 10 kişiden biridir kesinlikle.
Bir öğrenci olarak kendi izlediğim yolu paylaşmak isterim.
1-) Almış olduğumuz üniversite eğitimi biraz çağın gerisinde. Bu şu demek. 21. yy da bizler bilişsel seviyesi yüksek işler yapmanın derdinde olmalıyız. Bunca yapay zeka, robotik çalışmalar vs. bilişsel seviyesi düşük işleri insanların elinden alıp robotlara aktarmak için. Ki bu sayede insan bilişsel seviyesi yüksek işler ile meşgul olsun. Bizlerin okul sıralarında almış olduğumuz eğitim salt bilgi üzerinden gidiyor genellikle. Ancak şu var ki bulunduğumuz çağda salt bilgiye ulaşmak çok da zor değil. İlerleyen maddelerde bunu biraz daha açacağım. Bizim almış olduğumuz derslerin ötesinde soft skiller dediğimiz becerilerimizi geliştirmeye ihtiyacımız var. Soft skiller; takım çalışmasına yatkınlık, liderlik, duygusal zeka, sosyal beceriler, kendini ifade edebilme yetisi, eleştirel düşünme, karmaşık problem çözebilme gibi derin yetkinliklerden oluşuyor. Her şeyin çok hızlı geliştiği ve geliştiği şu günlerde bildiğimizle değil de bildiğimizi unutup tekrardan öğrenme (unLearn) yeteneğimiz daha çok ön plana çıkaracaktır.
2-) Okulun sosyal imkanlarını kullanmayı unutmayın. Üniversiteler akademinin ötesinde birer sosyal gelişim alanlarıdır aynı zamanda. Üniversitenizin öğrenci kulüplerini incelemek ve en az iki tanesinin çalışmalarına katılmakta fayda var. En az birinin de organizasyon ve yönetim ekibinde olursanız birçok şeyi deneyimleme imkanı bulabilirsiniz.
Yanı sıra üniversitenizin kariyer merkezlerini de araştırın. Benim okulumun partnerlik yaptığı 2600 şirket ile çok kolay bir şekilde iletişime geçebiliyor, bir kısmından kariyer koçluğu alabilme şansı ve yanı sıra staj imkanları bulabiliyorum. Muhakkak sizin okulunuzda da bu tarz çalışmalar vardır. Araştırın ve kovalayın derim.
3-) Online eğitimlere dahil olun. 1. maddede bahsettiğim üzere sadece üniversitenizin derslerini almak zorunda değilsiniz. Sınırlarınızı kendiniz çizebilirsiniz. İnternet üzerinde online olarak sunulan birçok ders mevcut. Ben Coursera platformunu kullanıyorum. London Business School'dan tutunda UPenn'e kadar birçok nitelikli okulun sunduğu dersleri bilgisayarınızdan edinebiliyorsunuz. İnteraktif vaka çalışmaları vs ile eğitimleri tamamlıyor ve eğitim sonunda sertifika alma hakkı kazanıyorsunuz.
4-) Sertifika demişken arkadaşlarımda görmüş olduğum bazı yanlış yaklaşımlara değinmek isterim. Şimdiye kadar çok fazla programa katılmış olmamdan dolayı birçok arkadaşım benden etkinlik veya programa gideceğim zaman kendilerine de haber vermemi istiyorlar. Önceleri bunları diyenlere gerçekten olabildiğince yardımcı olmaya çalışıyordum. Ancak sonraları şunu fark ettim. Öğrenciler eğitimin veya etkinliğin kalitesine aldırmaksızın sertifika almak için en alakasız etkinliklere gitmeyi göze alıyorlardı. Aksi de eğitim ne kadar kaliteli olursa olsun sertifika olmadığı zaman arkadaşlarımın bu tarz programlara katılmak istemediğini gördüm. Tam bir sertifika çılgınlığı var. Gereksiz görüyorum. Amaç öğrenmek ve deneyimlemek olsun. Sertifika biriktirmek değil.
5-) Sektörleri ve piyasaları takip edin. Gelişmelerden ve güncel olaylardan haberdar olmakta fayda var. Bu bağlamda takip ettiğiniz piyasa ile alakalı sitelerin email bültenlerine kaydolabilirsiniz. Webrazzi haber bülteni gibi gibi.
Bu konu ile alakalı birçok madde sıralanabilir, tartışılabilir. Ancak çok uzattığımı düşünerekten burada noktalıyorum. Öğrenme azminizin hiç dinmemesi umuduyla
Gezmeli ama boş bakmamalı , baktığı şeyi görmeli incelemeli . Meraklanmalı. Sadece okuduğu bölümle ilgili değil . Birçok şeyde girişken olmalı . Tecrübe edinmeye çalışmalı. Her gün boş boş kafelerde veya kahvelerde oturup Okey oynamaktansa evde oturup ingilizce bilen insanlarla tanışmaya çalışmalı internet üzerinden . Bu kişilerle pratik yapmaya çalışmalı. Yeniliğe açık olmalı . Ezberlemektense anlamaya çalışmalı . Farklı bakış açılarına sahip insanlarla iletişim kurmalı .
Teorik işlerle ilgilenenler için sıkıntı olacağını düşünmüyorum fakat pratik iş lerde aksamalar olabilir
Çalışanın yeterli deneyim ve tecrübeye sahip olması işini evdede olsa verimi düşürmesi söz konusu değildir.....istisnai durumlar olabilir...farklı iş kollarında
Elbette hayır. Evde çalışmak daha çok verim ve daha çok hevesle çalışmasına sebebiyet vereceğine inanıyorum. Çünkü günlerdir el işleri ile alakalı araştırmalar yapıp , bu tür işler ile alakalı formatlar düşünüyorum. Yani verimin düşüceğine dair bir ihtimal vermiyorum.
Hayır çalışan daha rahat hareket edebildiği ve ulaşım sıkıntısı olmadığı için daha verimli çalışır.
Hayır. İş, pozisyonuna göre değişse de evde yürütülmesinde,ciddiyet ile yapıldığında hiçbir verim kaybına sebebiyet vermez.
Evden çalışmak : Yaşadığımız bu süreç içerisinde evden çalışırken tabi yoğun iş tempomuza göre daha sakin geçiyor ancak normal bir iş günü gibi güne erken başlıyorum. Maillerimi kontrol ediyorum. Takım arkadaşlarımız ile online toplantılarımızı düzenli olarak yapıyoruz. Birebir olmasa da online olarak aslında daha çok spor yapıyoruz birlikte. Decathlon takım ruhuna önem veren bir şirket bu yüzden bizde bu ruhu korumak adına sürekli iletişim halindeyiz.
Sorumluluklarımızı ve sporumuzu yaptıktan sonra bu süreci kendi kişisel gelişimizi desteklemek adına kullanıyoruz.Bu dil, spor, bilgisayar programı ya da kültürel olarak her ne ise konu ile bilgi sahibi takım arkadaşımız ile birlikte birbirimizi destekliyoruz.
Süreç benim ve ekibim adına dolu dolu geçmeye devam diyor.
Evden çalışma modelini harika bir deneyim olarak düşünmemin sebebi zamanımı çok daha verimli kullanarak gün içerisinde birbirinden bağımsız birden fazla şeyi yapabilmek. Bunu çok net bir şekilde deneyimledim.
Günlük planım ;
*9.00-9.30 arasında online şirket toplantısı,
*9.30-12.30 arasında satışını gerçekleştirdiğimiz ürünlere ait ürün bilgimizi geliştirmeye dair sunum ve eğitimler (gerek izleyici olarak gerek sunum yaparak),
*13.30-15.30 arasında kurumsal müşterilerim ile görüşerek onlara destek vereceğimiz uygulamaları anlatmak ve gelecek yatırım planlarını öğrenmek,
*15.30-17.00 arasında çeşitli günlük rutin işlerimi yapmak,
*17.00-18.00 arasında gün sonu ekip toplantımızı yapmak,
*19.00-21.00 arasında yüksek lisans derslerime katılmak.
evden çalışma konusu... çalıştığınız kurumun hangi bölümünde olursanız olun ekib içerisinde ne kadar tecrübeli ve aktifseniz evdede çok şey değişmeden iletişim kanallarını en iyi şekilde kullanarak dijital ortamdada işlerinizi düzenli bir şekilde yürütebilirsiniz...